Een DTF-printer, oftewel een Direct to Film printer, is een nieuwe technologie binnen de textieldruk. Door middel van deze printer kan er worden geprint op transparante folies die kunnen worden geperst op verschillende materialen. Hierbij kan u denken aan materialen van textiel zoals katoen, polyester, leer, spijkerstof en zijde. Bij Drukwerknodig werken we met deze vernieuwde techniek. Hiermee worden onder andere onze hoodies, t-shirts en katoenen tassen bedrukt.
Andere textielproducten laten producten? Neem direct contact met ons op en bespreek de mogelijkheden.
Full color bedrukking
Voordelig in kleine en grote oplages
Hoogwaardige transferdruk
Geschikt voor katoen, polyester, nylon en meer materialen
Dun en zachte bedrukking
Productieproces en voordelen van DTF-printen
De desbetreffende designs worden met de DTF-printer op een transparante PET-folie geprint. Dit wordt in spiegelbeeld geprint, waarna er een witte inktlaag bovenop wordt geprint. Vervolgens wordt deze laag voorzien van granulaat coat, een lijmpoeder. Daarna gaat de transfer onder de transferpers of door de DTF-heater. De transfer is vervolgens klaar en kan nu aangebracht worden op allerlei materialen.
DTF printen heeft veel voordelen ten opzichte van andere printtechnieken. Het is geschikt voor een grote variatie aan materialen, dit is een belangrijke reden waarom deze techniek de laatste tijd zo populair aan het worden is. Daarnaast is het niet nodig om dure en langdurende screens te maken. Hierdoor is het printen van kleine oplages al rendabel. En nadat het materiaal geprint is contour snijden bij DTF printen niet nodig.
Bestanden aanleveren voor DTF printen
Het bestand wordt als PDF verstuurd zonder snijtekens en zonder afloop. Er mogen geen PMS kleuren worden gebruikt in combinatie met transparantie.
Bij de bestandsopmaak wordt een verschil gemaakt tussen alleen wit printen en printen met kleur. Bij printen in wit zijn de volgende punten belangrijk:
Zet alle gebruikte fonts om naar lettercontouren (outline).
Gebruik alleen lettercontouren, figuren en vectorafbeeldingen in het document.
Geef alle gebruikte elementen de steunkleur ‘white’.
Maak een hoge resolutie PDF.
Controleer goed of de steunkleur correct in de PDF staat
Bij printen met kleur maak je twee lagen in het document. De bovenste laag noem je ‘white’ en de onderste noem je ‘opmaak’. Voor het dekwit geef je alle elementen de steunkleur ‘white’ en de witvorm zet je op ‘multiply’. Voor de opmaak zijn de volgende punten belangrijk:
Geef alle gebruikte fonts in deze laag een CMYK-kleur.
Zet alle gebruikte fonts om naar lettercontouren.
Geef alle gebruikte elementen in deze laag een CMYK-kleur.
Maak een hoge resolutie PDF.
Materialen en toepassingen van een DTF-printer
Het grote voordeel van een DTF-printer is dat er een veel materiaalsoorten en dus ook toepassingen mogelijk zijn. Hieronder enkele voorbeelden die mogelijk zijn met een DTF-printer.
Voorbeelden materiaalsoorten
Voorbeelden toepassingen
Katoen
T-shirts
Polyester
Hoodies, truien
Viscose
Tassen
Denim
Petten
Leer
Sportkleding
Zijde
Sjaals
Nylon
Schorten
Meer informatie over de toepassingen die mogelijk zijn met onze DTF-printer? Neem direct contact op en bespreek de mogelijkheden!